Óráink

A modern-kortárstánc elnevezés egy összetett és átfogó technikát jelöl, amely épít a 20. században kialakult különböző technika és stílusrendszerekre. Jellemző rá a test természetes adottságainak használata, a gazdaságos energiahasználat, a széles mozgásvilág és a test mozgáslehetőségeinek felfedezése. A modern - kortárs tánc egyik legnagyobb újítása a tánc közben történő földhasználat, amikor a teljes test és a talaj partnerként funkcionál. A talajjal való kapcsolatteremtés alapja a modern - kortárs tánctechnikáknak, illetve az a légzéstechnika, amely megkönnyíti a táncos mozdulatait ha elsajátítja annak helyes használatát. A modern –kortárs tánc olyan mozgásforma, mely fejleszti a testtudatot, és lehetőséget nyújt az önkifejezésre.

 

Modern – kortárs gyermektánc óra (90’) 6 éves kortól-10 éves korig

Az óra talajgyakorlatokkal kezdődik, ilyenkor a test ízületeit, az izomzatot a lehető legkevesebb terheléssel mozgatjuk át, fekvő, ülő és térdelő helyzetekben. A gyakorlatok zenére történnek, amely célja a testtudat, a ritmusérzék, az izomzat és koordináció, a tágság és hajlékonyság fejlesztése. A közép és haladó gyakorlatok célja a térbeli tájékozódási képesség, a ruganyosság és az egyensúlyérzék fejlesztése. A gyerekek kreativitásának megőrzése érdekében különböző játékos, de táncorientált feladattal folytatjuk, majd az órát improvizáció, illetve kötött mozgássor tanulás – koreográfia - zárja.

Modern –kortárs tánc ifjúsági óra (90’) 11 éves kortól-felnőtt korig

A jazz tánc alapú modern – kortárs tánc óra fő vonala az úgynevezett izolációs technika, amely elkülönítést jelent. Mozgásközpontjai: fej-nyak, vállak, mellkas, medence, a kezek és a lábak. A gyakorlatok jellemzője a "policentrikusság", ami azt jelenti, hogy legalább két mozgásközpont egymástól függetlenül és széles skálán mozog. Az óra első részében talajon végezzük a gyakorlatokat, amelyek terhelésmentesen átmozgatják az egész testet. Az ezt követő álló közép gyakorlatok fejlesztik a koordinációt, az erőnlétet, az izomzatot. A gyakorlatok ötvözik a mai modern – kortárs technikák főbb irányvonalait, kiemelve a jazz tánc szempontrendszerét. A térben haladó gyakorlatok, ugrások, forgások, lépések kombinációja. Az órát kötött mozgássor - koreográfia - zárja, lehetőséget adva minden résztvevőnek a művészi kifejezésre.

Modern – kortárs tánc felnőtt óra (90’) 15 éves kortól - felnőtt korig

A Limon alapú modern kortárs táncóra főbb kérdései: Honnan indul a mozdulat? Milyen hatással van a testre a gravitáció? Összefüggések keresése az egyes mozdulatok testhasználatában. Érzetek, súlyhasználat megfigyelése, beépítése a testtudatba. Az óra gyakorlatainak főbb szempontjai a lendületi energiák használata, lengetések, lendítések, ejtések és visszarugózások. Miként jelenik meg a gravitáció, mint segítség és mint akadály a táncban. Az óra talaj, álló és haladó gyakorlatokból áll, amelyek legfontosabb elemei a súlyhasználat, a lengetések, lendítések, zuhanások, ejtések érzetének megtapasztalása, a függesztett helyzetek elmozdítása a térben melyet egy koreográfia részlet megtanulásával is megtapasztalhat az érdeklődő az óra utolsó részében.


Nézzen bele táncóráinkba